Langkah Mudah untuk Menyiapkan Cakoi Anti Gagal
Adakah anda sedang mencari inspirasi resepi jakoi yang unik dan sedap?Cara-cara mudah membuat jakoi sesuai untuk ramai orang di sekeliling kita, mungkin salah seorang daripada anda betul-betul mencarinya. Ibu-ibu muda sudah biasa menggunakan Internet di telefon bimbit, contohnya, untuk memaparkan maklumat dalam gambar. Dan kali ini saya akan kongsikan langkah-langkah untuk membuat cara mudah untuk membuat Jakoi apa yang Boleh Manjain Lidah ini sungguh mudah dan mudah. Sekiranya tidak dikendalikan dengan betul, hasilnya akan menjadi luar biasa dan, sebagai peraturan, tidak menyenangkan. Malah, apa yang lazat harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera.
Bau koko dipengaruhi oleh banyak perkara, pertama jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, cara penyediaan dan penyajiannya. Jika anda ingin menyediakan hidangan yang lazat di rumah, anda tidak perlu risau kerana jika anda sudah tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Berikut adalah gambar berkaitan Jakoi yang mana anda boleh mendapatkan idea.
Berikut ialah beberapa petua dan petua praktikal yang boleh digunakan untuk mencipta Jakoi sedia untuk digunakan. Anda boleh membuat Jakoi menggunakan 10 bahan dan 6 langkah. Berikut adalah langkah-langkah memasak.
Bila sebut cakoi, suami dan pasangan mesti cakap, "Nak!" Ini adalah kegemaran mereka. Keluarga saya suka makan koko dengan sos cili bawang putih atau bubur kacang hijau yang dikupas. Mereka tidak suka memotongnya. Yang terbaik untuk kami adalah yang ibu saya buat. Walaupun resepi ibu, anak-anak mencuba resipi ibunya, tetapi ia juga tidak menepati “standard” ahli lembaga pengarah. Terdapat beberapa ahli lembaga di rumah kami yang menilai keputusan khakii kami.
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat koko:
- 3 cawan tepung roti (guna 1/2 sudu besar gandum dan 1/2 sudu roti)
- 1 sudu teh garam
- 3 sudu teh minuman ringan
- 3 sudu teh serbuk penaik
- 2 sudu kecil serbuk bawang putih
- 1 biji telur (saiz D - kira-kira 30 g)
- 190-200g air pada suhu bilik
- 1/2 sudu teh yis segera
- 2 sudu besar minyak sayuran
- minyak goreng
Bagaimana saya membuat
- Campurkan tepung, garam, serbuk penaik, soda dan serbuk bawang putih dan gaul rata. (Maaf foto tiba-tiba hilang dari galeri mudah alih)
- Campurkan yis dengan air dan sedikit telur yang telah dipukul. Masukkan adunan tepung dan gaul rata.
- Tambah 1 sudu besar minyak sayuran dan uli sehingga doh berhenti melekat pada tangan anda dan menjadi licin. Letakkan satu lagi sudu minyak sayuran di permukaan mangkuk dan uli doh. Tutup doh dengan tuala/plastik. Rendam semalaman selama 6-12 jam.
- Selepas 8 jam (malas nak tunggu lama-lama sebab Puan Sumi tanya mana yang betul?) Saya keluarkan doh. Tepung sedikit dan tekan dalam 2 buah mangga (jangan uli), gulung tebal atau nipis (1 cm) dan potong memanjang. Biarkan ia meresap selama 10-15 minit lagi. Tekan lidi, ambil lagi sekeping doh dan tutup doh, tekan lagi dengan lidi.
- Jika adunan terlalu panjang boleh dibahagikan kepada dua bahagian seperti dalam gambar 👇🏻. Panaskan minyak dan goreng koko. Semasa menggoreng, tarik perlahan-lahan hujung koko dan masukkan ke dalam minyak panas.
- Balikkan bila dah kuning. Angkat minyak dan keringkan. sedia untuk dihidangkan
Terima kasih kerana menggunakan resipi yang disediakan oleh pasukan kami di halaman ini. Kami berharap resipi mudah Jakoi di atas akan membantu anda menyediakan hidangan yang menyeronokkan untuk keluarga / rakan-rakan dan juga memberi inspirasi kepada usaha masakan anda. cubaan yang bagus!