'/> Resepi Cucur Bawang Simple - Master Chef

Resepi Cucur Bawang Simple

4 Resepi Cucur Bawang (Cekodok Rangup, Cara Buat Simple)
4 Resepi Cucur Bawang (Cekodok Rangup, Cara Buat Simple) from myresepi.com

Bahan-bahan

- 1 cawan tepung gandum

- 1/4 cawan tepung beras

- 1/2 sudu teh serbuk penaik

- 1/2 sudu teh garam

- 1 biji bawang besar, dipotong dadu

- 1/2 cawan air

- Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Campurkan tepung gandum, tepung beras, serbuk penaik dan garam dalam sebuah mangkuk.

2. Masukkan bawang besar yang dipotong dadu ke dalam campuran tepung.

3. Tuangkan air ke dalam campuran dan kacau rata sehingga adunan menjadi pekat.

4. Panaskan minyak dalam kuali.

5. Ambil satu senduk adunan dan letakkan ke dalam kuali yang sudah dipanaskan.

6. Goreng cucur bawang sehingga kuning keemasan.

7. Angkat dan toskan minyak.

8. Hidangkan cucur bawang dengan kicap atau sos cili.

Nilai Pemakanan

Jumlah hidangan: 4 sajian

Saiz hidangan: 1/4 hidangan

Kalori: 140 kalori

Protein: 2g

Lemak: 7g

Karbohidrat: 16g

Serat: 1g

Gula: 1g

Kolesterol: 0mg

Natrium: 290mg

Resepi cucur bawang simple ini sangat mudah untuk disediakan dan sesuai untuk dihidangkan sebagai snek atau hidangan pembuka. Dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati, anda boleh mencuba resipi ini di rumah. Jangan lupa hidangkan cucur bawang dengan kicap atau sos cili untuk menambahkan rasa pedas dan masam.

Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi ini. Selamat mencuba!

JsonLD:

Link copied to clipboard.