'/> Resepi Kupang - Master Chef

Resepi Kupang

teratak ceria KUPANG MASAK TIGA RASA
teratak ceria KUPANG MASAK TIGA RASA from lina-resepiku.blogspot.com

Kupang adalah sejenis hidangan laut yang popular di Indonesia dan Malaysia. Hidangan ini biasanya dimasak dengan bahan-bahan yang sederhana dan mudah didapati. Kupang boleh dimasak menjadi pelbagai jenis hidangan seperti masak lemak, masak kicap, atau masak pedas. Di sini kami kongsikan resepi kupang yang sedap dan mudah untuk anda cuba di rumah.

Ingredients:

  • 1 kilogram kupang
  • 3 ulas bawang putih, dicincang halus
  • 2 ulas bawang merah, dicincang halus
  • 1 inci halia, dicincang halus
  • 2 batang serai, dihiris halus
  • 1 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak masak

Instructions:

  1. Cuci bersih kupang dan biarkan ia mengalirkan airnya.
  2. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan serai sehingga naik bau.
  3. Masukkan kupang dan kacau sebati.
  4. Tuangkan air dan biarkan ia mendidih.
  5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Tutupkan periuk dan biarkan ia masak selama 5 minit.
  7. Buka periuk dan kacau sebati.
  8. Masak lagi selama 1-2 minit sehingga kupang benar-benar masak dan terbuka.
  9. Sedia untuk dihidangkan.

Nutrition:

Setiap hidangan kupang mengandungi kira-kira:

  • Kalori: 120 kcal
  • Protein: 20g
  • Lemak: 3g
  • Karbohidrat: 5g
  • Serat: 0g

Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi kupang yang sedap ini di rumah. Selamat mencuba!

Kami harap anda menikmati resepi kupang yang kami kongsikan di sini. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan anda yang juga gemar hidangan laut. Terima kasih kerana membaca!

Selamat Mencuba!

Link copied to clipboard.