'/> Resepi Ais Krim Asam Boi - Master Chef

Resepi Ais Krim Asam Boi

AISKRIM MALAYSIA ASAM BOI QASEY HONEY
AISKRIM MALAYSIA ASAM BOI QASEY HONEY from qaseyhoney.blogspot.com

Jika anda mencari sesuatu yang menyegarkan untuk melawan cuaca panas di Malaysia, anda perlu mencuba resepi ais krim asam boi. Ais krim ini mempunyai rasa manis dan masam yang seimbang dengan tambahan asam boi yang memberi kesan pedas. Berikut adalah resepi mudah untuk membuat ais krim asam boi yang enak dan menyegarkan.

Bahan-bahan

  • 1 cawan susu segar
  • 1 cawan krim pekat
  • 1/2 cawan gula
  • 1/4 cawan asam boi
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara

  1. Panaskan susu dan gula dalam kuali di atas api sederhana. Kacau sehingga gula larut sepenuhnya.
  2. Pukul telur dalam mangkuk besar sehingga sebati.
  3. Tuangkan sedikit-sedikit susu panas ke dalam mangkuk telur sambil dikacau.
  4. Kembalikan campuran telur ke dalam kuali dan masak di atas api perlahan, kacau sehingga pekat.
  5. Campurkan krim pekat dan esen vanilla ke dalam kuali. Kacau sehingga sebati.
  6. Tambahkan asam boi dan kacau rata.
  7. Angkat dari api dan biarkan sejuk.
  8. Masukkan campuran ke dalam pembeku ais krim dan beku selama 30 minit hingga 1 jam.

Nutrisi

Satu hidangan ais krim asam boi mengandungi kira-kira 300 kalori, 20g lemak, 25g karbohidrat, dan 5g protein.

Nikmati ais krim asam boi yang segar dan menyegarkan ini dengan keluarga dan kawan-kawan anda. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan jangan terlupa untuk berkongsi pengalaman anda dalam membuatnya!

Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan kongsi pengalaman anda dalam membuatnya. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.