Resepi Koleh Kacang
Resepi koleh kacang adalah salah satu makanan tradisional yang banyak disukai oleh orang Malaysia. Koleh kacang ini mempunyai rasa yang manis dan gurih serta teksturnya yang lembut dan kenyal. Koleh kacang ini biasanya dihidangkan sebagai pencuci mulut atau sebagai snek pada waktu petang.
Ingredient:
Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat koleh kacang ini:
- 500gm tepung pulut
- 1 cawan kacang hijau, rendam semalaman
- 1 cawan gula merah, diparut
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 sudu teh garam
- Daun pandan secukupnya
Instructions:
Cara untuk membuat koleh kacang yang sedap dan enak:
- Basuh kacang hijau dan rendamkan semalaman.
- Cuci bersih tepung pulut dan rendamkan selama 4 jam.
- Blender kacang hijau dengan sedikit air sehingga menjadi lembut.
- Campurkan kacang hijau yang telah diblender dengan santan, gula merah, garam dan daun pandan dalam kuali dan masakkan dengan api sederhana sehingga kacang hijau empuk dan kuah menjadi pekat.
- Bila kacang hijau sudah empuk, angkat dan biarkan sejuk.
- Bentukkan tepung pulut menjadi bulat-bulat kecil dan isi dengan kacang hijau yang telah disediakan.
- Rebus air dalam periuk dan masukkan koleh kacang yang telah siap tadi. Masakkan selama 5-7 minit.
- Bila koleh kacang sudah masak, angkat dan toskan airnya.
- Boleh dihidangkan sejuk atau sedikit sejuk.
Nutrition:
Koleh kacang mengandungi nutrisi seperti protein, karbohidrat, vitamin dan mineral. Walaupun ia mempunyai kandungan gula, namun ia boleh dimakan dengan kadar yang bersesuaian sebagai snek atau pencuci mulut.
Jadi, itulah resepi koleh kacang yang enak dan sedap. Anda boleh mencuba sendiri di rumah. Selamat mencuba!
Closing Message:
Semoga resepi koleh kacang ini dapat memberikan inspirasi untuk anda mencuba memasak di rumah. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Terima kasih kerana membaca!