'/> Resepi Aiskrim Asam Boi - Master Chef

Resepi Aiskrim Asam Boi

AISKRIM MALAYSIA ASAM BOI QASEY HONEY
AISKRIM MALAYSIA ASAM BOI QASEY HONEY from qaseyhoney.blogspot.com

Jika anda sedang mencari sesuatu yang menyegarkan di hari yang panas, aiskrim asam boi adalah pilihan yang tepat. Aiskrim ini terkenal dengan rasa asam dan manis yang segar di lidah. Bagi yang ingin mencuba membuat sendiri, berikut adalah resepi aiskrim asam boi yang mudah dan enak.

Ingredient:

  • 1 1/2 cawan susu segar
  • 1 1/2 cawan krim kental
  • 1/2 cawan gula
  • 1/4 cawan air asam boi
  • 3 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam

Instructions:

  1. Campurkan susu, krim kental, gula, air asam boi dan garam dalam periuk dan panaskan di atas api sederhana, kacau sehingga gula larut dengan betul.
  2. Pukul telur dalam mangkuk yang lain. Setelah itu, masukkan sedikit demi sedikit campuran susu ke dalam telur sambil dikacau.
  3. Kemudian, masukkan campuran telur ke dalam periuk yang berisi campuran susu tadi. Masak sehingga pekat dan kental. Pastikan api tidak terlalu besar.
  4. Angkat dari api dan biarkan sejuk.
  5. Setelah sejuk, tuangkan ke dalam bekas aiskrim dan sejukkan dalam peti sejuk selama 4 jam.
  6. Setelah sejuk, keluarkan dari peti sejuk dan gunakan pengadun untuk memukul aiskrim sehingga menjadi lembut dan tidak keras.
  7. Setelah itu, masukkan semula ke dalam peti sejuk selama 4-5 jam atau semalaman.
  8. Sedia untuk dihidangkan.

Nutrition:

Setiap hidangan aiskrim asam boi mengandungi kira-kira 300-350 kalori, 25 gram lemak, 20 gram karbohidrat, 5 gram protein, dan 15 mg kolesterol.

Jangan tunggu lagi, cubalah resepi aiskrim asam boi ini di rumah anda. Pasti akan memuaskan selera anda dan keluarga. Selamat mencuba!

Jangan lupa untuk berkongsi resepi aiskrim asam boi ini dengan rakan-rakan dan keluarga anda. Semoga anda berjaya dalam membuatnya sendiri dan menikmatinya bersama orang tersayang.

Terima kasih kerana membaca!

Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.