'/> Resepi Kuah Rojak Petis - Master Chef

Resepi Kuah Rojak Petis

lina's kitchen KUAH ROJAK (PETIS)
lina's kitchen KUAH ROJAK (PETIS) from ciklinakitchen.blogspot.com

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pembaca sekalian. Hari ini, saya ingin berkongsi satu lagi resepi yang terkenal di kalangan orang Malaysia iaitu resepi kuah rojak petis. Bagi yang belum mencuba, anda boleh mencuba sendiri di rumah dengan mengikuti langkah-langkah yang saya sediakan di bawah.

Ingredient:

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kuah rojak petis adalah seperti berikut:

  • 400 ml air
  • 150 gram gula melaka
  • 50 gram cili kering
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 sudu besar petis udang
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/4 sudu kecil perasa asam jawa

Instructions:

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti untuk membuat kuah rojak petis:

  1. Rebus air hingga mendidih.
  2. Masukkan gula melaka, cili kering, bawang putih dan bawang merah. Biarkan mendidih selama 10 minit.
  3. Tambahkan petis udang, garam dan perasa asam jawa. Kacau rata dan biarkan mendidih selama 5 minit.
  4. Kuah rojak petis siap untuk digunakan.

Nutrition:

Setiap hidangan kuah rojak petis mengandungi:

  • Kalori: 104
  • Lemak: 1 g
  • Karbohidrat: 25 g
  • Protein: 1 g
  • Sodium: 180 mg
  • Gula: 23 g

Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan kongsikan dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!

Schema JSONLD dan Rich Snippet untuk Blog Resipi

Terima kasih kerana membaca resepi kuah rojak petis ini. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.