Resepi Nasi Minyak Pengantin
Resepi nasi minyak pengantin adalah salah satu hidangan tradisional yang biasa disajikan pada majlis perkahwinan. Hidangan ini terkenal dengan rasa yang lezat dan aroma yang wangi. Jika anda ingin mencuba menyediakan hidangan ini di rumah, ikuti resepi mudah di bawah ini.
Ingredient:
- 2 cawan beras
- 1/2 cawan minyak sapi
- 1/4 cawan minyak masak
- 2 helai daun pandan
- 2 helai daun kari
- 1/2 sudu kecil jintan manis
- 1/2 sudu kecil jintan putih
- 1/2 sudu kecil ketumbar
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 2 cawan air
- Garam secukup rasa
Instructions:
1. Bersihkan beras dan rendam dalam air selama 30 minit.
2. Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam periuk.
3. Tambahkan daun pandan, daun kari, jintan manis, jintan putih, ketumbar, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam. Goreng sehingga wangi.
4. Tambahkan beras, garam dan air. Kacau rata dan biarkan mendidih.
5. Bila air hampir kering, tutup periuk rapat-rapat dan kecilkan api.
6. Biarkan nasi masak selama 10-15 minit.
7. Angkat periuk dan biarkan nasi rehat selama 10 minit sebelum dihidangkan.
Nutrition:
Resepi nasi minyak pengantin mengandungi pelbagai nutrisi yang diperlukan oleh badan. Berikut adalah nutrien yang terdapat dalam hidangan ini:
- Kalori: 360 kalori
- Protein: 7 gram
- Lemak: 14 gram
- Karbohidrat: 50 gram
- Serat: 1 gram
- Kalsium: 20 mg
- Zat Besi: 0.7 mg
- Natrium: 120 mg
Itulah resepi nasi minyak pengantin yang mudah dan sedap. Anda boleh mencuba menyediakan hidangan ini di rumah untuk keluarga dan rakan-rakan. Selamat mencuba!
Terima kasih kerana membaca. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan orang lain.