'/> Resepi Ketam Masak Merah - Master Chef

Resepi Ketam Masak Merah

DapurKu SaYang Ketam Masak Merah
DapurKu SaYang Ketam Masak Merah from dayangjack.blogspot.com

Perkenalan

Resepi Ketam Masak Merah adalah salah satu hidangan yang popular di Malaysia. Hidangan ini biasanya dihidangkan pada majlis kenduri-kendara atau pada hari raya. Rasanya yang pedas dan sedap pasti akan memukau lidah anda.

Bahan-bahan

  • 1 kg ketam segar
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 biji cili merah
  • 1 sudu besar rempah ketumbar
  • 1 sudu besar rempah jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 batang serai
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Bersihkan dan cuci ketam dengan baik. Kemudian rebus ketam dalam air garam selama 5 minit. Angkat dan toskan ketam.
  2. Blend bawang besar, bawang putih, halia, cili merah, rempah ketumbar, rempah jintan manis, jintan putih, serbuk kunyit, dan serbuk cili dengan sedikit air.
  3. Didihkan minyak dalam kuali. Tumiskan serai dan daun limau purut sehingga naik bau.
  4. Tambahkan bahan kisar ke dalam kuali dan masakkan sehingga pecah minyak.
  5. Tambahkan air, garam, dan gula. Kacau rata.
  6. Biarkan kuah mendidih dan masukkan ketam. Kacau rata dan biarkan kuah masak selama 10 minit.
  7. Angkat dan hidangkan.

Informasi Nutrisi

Satu hidangan ketam masak merah mengandungi kira-kira 200 kalori dengan komposisi 20g protein, 10g lemak, dan 5g karbohidrat.

Jangan lepaskan peluang untuk mencuba Resepi Ketam Masak Merah ini di rumah anda. Pasti akan menjadi hidangan kegemaran keluarga anda.

Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.