'/> Resepi Ikan Talang Segar - Master Chef

Resepi Ikan Talang Segar

Resepi Ikan Talang Masak Asam Pedas Resep Masakan Khas
Resepi Ikan Talang Masak Asam Pedas Resep Masakan Khas from resep-masakankhas.blogspot.com

Jika anda ingin mencuba hidangan ikan yang segar dan enak, resepi ikan talang segar ini wajib anda cuba! Ikan talang adalah salah satu jenis ikan yang cukup popular di Malaysia dan mempunyai daging yang lembut dan enak.

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan talang (bersihkan dan potong sesuai selera)
  • 2 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 1 inci halia (hiris halus)
  • 1 batang serai (hancurkan dan potong 2)
  • 10 biji cili padi (hiris halus)
  • 1/2 sudu teh jintan manis
  • 1/2 sudu teh ketumbar
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/4 cawan air
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Daun kunyit dan daun limau purut untuk hiasan

Cara Memasak:

  1. Perap ikan talang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit selama 10 minit.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih, halia, serai dan cili padi sehingga naik bau.
  3. Tambahkan jintan manis, ketumbar dan serbuk kunyit dan kacau sebati.
  4. Masukkan ikan talang dan kacau sebati dengan rempah.
  5. Tambahkan air dan garam, kacau sebati dan tutup kuali dengan rapat.
  6. Masak selama 10 minit atau sehingga ikan masak sepenuhnya.
  7. Hidangkan dengan daun kunyit dan daun limau purut sebagai hiasan.

Nutrisi:

Resepi ini mengandungi protein yang tinggi daripada ikan talang serta bahan-bahan rempah yang memberikan pelbagai nutrisi seperti serat, vitamin dan mineral.

Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi ikan talang segar ini! Pastinya anda akan teruja dengan rasa yang sedap dan enak.

Semoga berjaya dan selamat mencuba!

Jangan lupa untuk membaca resepi lain yang kami sediakan di blog kami!

Terimakasih telah berkunjung dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.