'/> Resepi Kuih Gula Melaka - Master Chef

Resepi Kuih Gula Melaka

Resepi Masakan Kegemaran Kuih Keria Gula Melaka
Resepi Masakan Kegemaran Kuih Keria Gula Melaka from secubitrasamanis.blogspot.com

Kuih gula melaka adalah salah satu jenis kuih tradisional yang terkenal di Malaysia. Kuih ini mempunyai rasa manis yang kaya dengan gula melaka yang memberikan rasa yang khas. Jika Anda ingin mencoba membuat kuih gula melaka sendiri di rumah, berikut adalah resep dan langkah-langkah yang bisa Anda ikuti.

Bahan-Bahan:

  • 250 gram tepung beras
  • 100 gram tepung ubi kayu
  • 300 ml air
  • 200 ml santan
  • 150 gram gula merah (gula melaka)
  • 1/2 sendok teh garam
  • Daun pandan secukupnya

Langkah-Langkah:

  1. Campurkan tepung beras dan tepung ubi kayu dalam sebuah mangkuk.
  2. Tambahkan air sedikit-sedikit sambil diaduk hingga adonan menjadi lembut.
  3. Tambahkan santan dan garam ke dalam adonan dan aduk rata.
  4. Rebus gula merah dengan air dan daun pandan hingga gula merah larut dan tercampur rata.
  5. Tuangkan adonan tepung ke dalam loyang dan kukus selama 20-25 menit atau hingga matang.
  6. Saat kuih sudah matang, siramkan air gula merah di atas kuih.
  7. Biarkan kuih dingin dan potong-potong sesuai selera.

Informasi Nutrisi:

Satu porsi kuih gula melaka (50 gram) mengandung:

  • Kalori: 120
  • Lemak: 1 gram
  • Karbohidrat: 27 gram
  • Protein: 1 gram
  • Natrium: 80 mg

Jadi, itulah resep dan langkah-langkah membuat kuih gula melaka yang enak dan lezat. Anda bisa mencobanya di rumah dan menikmatinya bersama keluarga dan teman-teman. Selamat mencoba!

Jangan lupa untuk membaca artikel kami yang lain tentang resep masakan dan kue-kue tradisional lainnya.

Terima kasih telah berkunjung ke blog kami.

Link copied to clipboard.