'/> Resepi Ikan Kembung Goreng Berlada - Master Chef

Resepi Ikan Kembung Goreng Berlada

A Simple Life Resepi Ikan Goreng Berlada
A Simple Life Resepi Ikan Goreng Berlada from elmaisyirah.blogspot.com

Bahan-Bahan:

  • 500 gram ikan kembung
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 labu bawang besar (dihiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 2 tangkai cili padi (dihiris)
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara:

  1. Cuci bersih ikan kembung dan lumurkan dengan garam, kunyit, dan ketumbar. Biarkan selama 30 minit.
  2. Setelah itu, goreng ikan kembung dalam minyak yang panas hingga garing dan keperangan. Angkat dan toskan.
  3. Tumis bawang besar, bawang putih, dan cili padi sehingga naik bau.
  4. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau sebati.
  5. Letakkan ikan kembung yang telah digoreng tadi ke dalam kuali dan kacau sebati dengan bahan-bahan tumis.
  6. Sedia dihidangkan.

Informasi Nutrisi:

Setiap hidangan resepi ikan kembung goreng berlada ini mengandungi kira-kira 300 kalori, 20 gram protein, 10 gram lemak, dan 30 gram karbohidrat.

Makanlah ikan kembung goreng berlada ini bersama nasi panas dan ulam-ulam segar untuk hidangan yang lebih lazat dan menyelerakan. Jangan lupa untuk mencuba dan nikmati sendiri resepi ini!

Selamat mencuba!

Jika anda suka dengan resepi ikan kembung goreng berlada ini, jangan lupa untuk berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Terima kasih kerana membaca!

You may like these posts

Link copied to clipboard.