Resepi Inti Karipap Sardin
Siapa yang tidak suka dengan karipap? Karipap merupakan makanan yang populer di Malaysia dan sering dijadikan sebagai makanan ringan. Salah satu varian karipap yang banyak disukai adalah karipap sardin. Namun, kali ini kita akan mencoba membuat karipap sardin dengan inti yang lebih lezat. Yuk simak resepnya!
Ingredient:
- Kulit karipap sebanyak 20 lembar
- Minyak goreng secukupnya
- 1 butir telur untuk pengoles
Inti:
- 2 tin sardin
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 2 tangkai cili padi
- 1/2 sudu teh jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- Garam secukup rasa
Instructions:
1. Bersihkan dan toskan sardin.
2. Hiris bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi.
3. Tumis bahan-bahan yang telah dihiris hingga wangi.
4. Masukkan sardin ke dalam kuali dan kacau hingga rata.
5. Tambahkan jintan manis, serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan garam secukup rasa.
6. Kacau rata dan biarkan sejuk.
7. Ambil sekeping kulit karipap dan letakkan satu sudu inti di atasnya.
8. Lipat kulit karipap dan tekan bahagian tepi dengan garpu.
9. Ulangi langkah ini sehingga semua karipap dan inti habis.
10. Panaskan minyak goreng dalam kuali dan goreng karipap hingga kekuningan.
11. Angkat dan toskan minyak sebelum dihidangkan.
Nutrition:
Setiap hidangan karipap sardin inti mengandungi pelbagai nutrisi yang baik untuk kesihatan tubuh anda. Sardin mengandungi Omega 3 yang baik untuk jantung, sementara bawang putih membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Kunyit pula mengandungi bahan anti-radang yang membantu mengurangkan risiko kanser.
Itulah resep untuk karipap sardin inti yang lebih lezat. Yuk coba buat di rumah dan nikmati bersama keluarga!
Terima kasih sudah membaca artikel ini. Jangan lupa untuk mencoba resep ini di rumah dan bagikan pengalamanmu dengan kami di kolom komentar. Selamat mencoba!