Resepi Kuetiau Goreng
Jika anda mencari hidangan yang enak dan mudah untuk disediakan, maka resepi kuetiau goreng adalah pilihan yang sempurna. Kuetiau goreng sangat popular di Malaysia dan Indonesia, dan ia boleh disediakan dengan pelbagai cara. Dalam resepi ini, kita akan menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati dan cara penyediaannya juga sangat mudah. Mari kita lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Bahan-Bahan:
- 500g kuetiau
- 2 biji telur
- 150g daging ayam/daging udang (pilih salah satu)
- 4 ulas bawang putih, dicincang halus
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar kicap
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu besar minyak
- 2 biji cili padi, dihiris halus
- 1 cawan sawi hijau, dipotong halus
- 1 cawan kecil biji taugeh
Cara Penyediaan:
- Rebus kuetiau dalam air mendidih selama 3-4 minit atau sehingga lembut. Kemudian toskan dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan daging ayam/daging udang dan goreng sehingga masak.
- Kemudian masukkan kuetiau, sawi hijau dan taugeh. Kacau sehingga sebati.
- Tambahkan sos tiram, sos cili, kicap dan garam. Kacau rata sehingga semua bahan tercampur.
- Untuk akhirnya, pecahkan telur ke dalam kuali dan kacau rata dengan kuetiau dan bahan-bahan lain sehingga telur masak.
Nutrisi:
Resepi ini mengandungi kira-kira 400 kalori dan 10 gram lemak.
Ini adalah hidangan yang sangat enak dan mudah disediakan. Anda boleh menambahkan bahan-bahan yang lain seperti sayur-sayuran atau bahan-bahan laut seperti ketam atau sotong untuk menghasilkan variasi hidangan yang lebih menarik. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan nikmati kuetiau goreng yang enak!
Semoga resepi ini bermanfaat untuk anda. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!